Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

« Η απόσταση ανάμεσα σ’ εμένα και την κερασιά», ένα βιβλίο που μας μαθαίνει να βλέπουμε αυτό που ακόμα δεν υπάρχει.




Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

«Όλα τα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι.
Το σκοτάδι είναι ένα δωμάτιο χωρίς πόρτες και
χωρίς παράθυρα, με κάτι τέρατα που σε αρπάζουν και
σε καταβροχθίζουν αθόρυβα.
Εγώ το μόνο που φοβάμαι είναι το δικό μου σκοτάδι, αυτό που έχω μες στα μάτια μου.»

Μια συγκινητική ιστορία που μας μαθαίνει να βλέπουμε αυτό που ακόμα δεν υπάρχει , να αγωνιζόμαστε για τα όνειρά μας και να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες στη ζωή, που  δίνει ένα μήνυμα ελπίδας κι αγώνα αποτελεί το βιβλίο « Η απόσταση ανάμεσα σ’ εμένα και την κερασιά», της Ιταλίδας συγγραφέως , Πάολας Περέτι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».
Ένα παιδικό μυθιστόρημα, που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους, για ένα νεαρό κορίτσι, την 9χρονη Μαλφάντα,  που χάνει την όρασή της και προσπαθεί να μάθει να ζει με αυτό,  εμπνευσμένο από την ιστορία της ζωής της συγγραφέως.
 Το βιβλίο  βασίζεται στην προσωπική εμπειρία της συγγραφέως  η οποία  διαγνώστηκε με τη νόσο  Στάργκαρντ, μια σπάνια ασθένεια (πλήττει κατά προσέγγιση έναν στους δέκα χιλιάδες ανθρώπους).  που  προκαλεί σταδιακά την απώλεια της όρασης και τελικά οδηγεί σε πλήρη τύφλωση.
Παρά το αναπόφευκτο της εξέλιξης της νόσου της ηρωίδας, το βιβλίο είναι γεμάτο  αισιοδοξία και  δίνει ένα μήνυμα ελπίδας κι αγώνα. «Είναι ένα κομμάτι της ψυχής μου, η ιστορία μου», λέει η συγγραφέας.
Η ιστορία:
Η Μαφάλντα είναι εννιά χρόνων, φοράει χοντρά γυαλιά και ξέρει απέξω κι ανακατωτά τον Αναρριχώμενο βαρόνο του Ίταλο Καλβίνο. Το σκάει από τους δασκάλους της και σκαρφαλώνει στην κερασιά στην είσοδο του σχολείου της μαζί με τον Ότιμο Τουρκαρέ, τον πιστό γάτο της που την ακολουθεί παντού.
 Πάνω σ’ αυτή την κερασιά ονειρεύεται να ζήσει κάποτε, όμως σε λίγους μήνες δε θα μπορεί πια να τη βλέπει γιατί τα μάτια της χάνουν το φως τους και σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα, τυφλώνεται. Η ιδέα ότι θα μείνει για πάντα στο σκοτάδι την τρομάζει.
 Γι’ αυτόν τον λόγο κρατάει ένα ημερολόγιο, στο οποίο σημειώνει όλα εκείνα τα πράγματα που δε θα μπορεί πια να κάνει, όπως το να μετράει τα αστέρια και να παίζει ποδόσφαιρο με τον Φιλίππο, τον νταή της τάξης που μιλάει μόνο σ’ εκείνη.



Χάρη στη βοήθεια της οικογένειάς της και των φίλων της, η Μαφάλντα καταλαβαίνει πως υπάρχει κι άλλος τρόπος να βλέπει τα πράγματα. Μαθαίνει λοιπόν να μετράει την απόστασή της από την κερασιά έχοντας για συντροφιά της το άρωμα των λουλουδιών και αρχίζει να γράφει μια καινούρια λίστα. Μια λίστα με τα πράγματα που θεωρεί πολύτιμα και που μπορεί ακόμα να κάνει.
«Σταματάω για να χαιρετήσω την κερασιά. Από τον δρόμο που διασχίζω κάθε πρωί μαζί με τον μπαμπά μπορώ να τη βλέπω από μακριά (λίγο μακριά). Προσπαθώ να την εντοπίσω με τα μάτια μισόκλειστα και επιτέλους να το κόκκινο σημάδι. Μπορεί να είναι θαμπό, αλλά είναι εκεί.»


Βιογραφικό:

Η ΠΑΟΛΑ ΠΕΡΕΤΙ γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε στην επαρχία της Βερόνα, όπου ζει μέχρι σήμερα. Διδάσκει ιταλικά σε παιδιά μεταναστών. Πριν από δεκαπέντε χρόνια διαγνώστηκε με την ασθένεια Στάργκαρντ, η οποία προκαλεί την προοδευτική απώλεια όρασης και τελικά οδηγεί στην τύφλωση. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία. Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ Σ’ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΑΣΙΑ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες, ενώ ήταν υποψήφιο για το βραβείο CILIP CARNEGIE MEDAL 2019 και την Τιμητική Λίστα ΙΒΒΥ 2020.

INFO:
Ημερομηνία  έκδοσης:  5 Μαρ 2020
Θεματική Κατηγορία:    Ανθρώπινες σχέσεις, Κοινωνικό
Σειρά:   Μικρή πυξίδα (για παιδιά και εφήβους)
Ηλικία: 12-13
Σελίδες 248
Μεταφραστής:    ΔΟΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
Εικονογράφηση: RABEI CAROLINA






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου