Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Λάμπρος Κατσώνης, ο κουρσάρος της λευτεριάς: Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τη ζωή και τη δράση του θρυλικού θαλασσομάχου!

 


Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί στο κάλεσμα της περιπέτειας; Σ’ ένα ταξίδι σε εποχές αλλοτινές, όταν στις θάλασσές μας αρμένιζαν με τα σκαριά τους θρυλικοί κουρσάροι και πειρατές.

Ποιος θα αρνιόταν ένα ταξίδι στην εποχή του Λάμπρου Kατσώνη, του θρυλικού θαλασσομάχου, που τόλμησε να τα βάλει με μια ολόκληρη αυτοκρατορία! Που ύψωσε το ανάστημά του ενάντια σε κάθε φιρμάνι της εποχής.

Ελάτε φίλοι μου να γίνουμε συνταξιδιώτες στη φρεγάτα του και να ζήσουμε από κοντά τη ζωή και τους αγώνες του. Να μοιραστούμε το όραμά του για την ελευθερία και να διδαχτούμε με τις αξίες της πίστης, της φιλίας και της αφοσίωσης για κάθε όνειρο που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε στη ζωή μας. Ελάτε να ταξιδέψουμε σε μιαν άλλη εποχή, στην εποχή του Λάμπρου.

Για τη συγγραφέα


Η Μαρία Μουζάκη - Χιονάτου είναι γέννημα θρέμμα της Τζιας (Κέας). Γεννήθηκε το 1955 και από μικρή τής άρεσε να ακούει ιστορίες παλιές, θρύλους και παραδόσεις από τους παππούδες και τις γιαγιάδες του τόπου της. Συγκέντρωνε με αγάπη παλιά αντικείμενα, τα κατέγραφε και τα συντηρούσε. Και σαν μεγάλωσε, έβαλε στη ζωή της σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξη της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου της. Έτσι το 2011, με τη βοήθεια της οικογένειάς της, μετέτρεψε το πατρικό της σπίτι στο «Λαογραφικό Μουσείο Κέας» για να εκθέσει όλα αυτά που με πολύ κόπο είχε μαζέψει. Παράλληλα έφτιαξαν κηποθέατρο όπου πραγματοποιούν πολιτιστικές και διαδραστικές εκδηλώσεις, ενώ το 2015 οργάνωσε το παιδικό εργαστήρι του Μουσείου για να γνωρίσουν τα παιδιά τη λαογραφία και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Για την προσφορά της στον πολιτισμό, της απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι και διακρίσεις, από τον Όμιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τον Δήμο Κέας και τον Σύλλογο Φίλων Κέας. Από τον Όμιλο για την Unesco προτάθηκε το 2017 για το βραβείο «EUROPA NOSTRA» της Ε.E. Άλλα συγγραφικά της έργα είναι: «Ο Ξωτάρης της Τζιας» (2009), «Τζιώτικο Γλωσσάρι και Γνωμικά» (2011), «Η Ωραία Ελένη της Τζιας» (2012), «Τον Καιρό του Λάμπρου» (2013), «In the days of Lambros (2014), «Το Ταξίδι του Κριθινίτη» (2015) και «Τζιώτικες Παραδοσιακές Συνταγές» (2016).

INFO:

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ: Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ

Συγγραφέας: Μαρία Μουζάκη - Χιονάτου

Εικονογράφηση: Αρτέον & Μαρία Νασοπούλου

Σειρά: Θάλασσα - Παραμύθια & Θρύλοι

Εκδόσεις: Αρτέον

https://www.e-arteon.gr/vivlia/paidika/item/352-o-koursaros-tis-lefterias

https://issuu.com/73902/docs/katsonisarteonmouz

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου