Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

«Η Κουκουβάγια που έβαλε τα γυαλιά στη μάγισσα»: Ένα ευφάνταστο παραμύθι για τη φιλία και τη συνεργασία


Ζούσε μια φορά κι έναν καιρό
σ' ένα δάσος μακρινό
μια κουκουβάγια φουντωτή
που ήτανε πολύ σοφή.


Ένα τρυφερό, ευφάνταστο,  έμμετρο,  παραμύθι με προσεγμένο στίχο, για τις αξίες της φιλίας και της συνεργασίας, «Η Κουκουβάγια που έβαλε τα γυαλιά στη μάγισσα», είναι το πρώτο από τα παραμύθια της συγγραφέως Στέλλας Σωτηρόπουλου-Γούδη που  εκδόθηκε πρόσφατα  από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.
Στο παραμύθι τα ζώα του δάσους μιλάνε μεταξύ τους και λειτουργούν σαν μία ομάδα ενάντια στο κακό. Το καλό κερδίζει τη μάχη, καθώς η σοφία της κουκουβάγιας κάνει δυνατή τη φιλία ακόμη και με μία μάγισσα.


« Οι πρωταγωνιστές στο παραμύθι, είναι τα ζωάκια που προσπαθούν να επιβιώσουν, έχοντας απέναντί τους μια κακιά μάγισσα που τα μισεί. Είναι ο κακός και πλεονέκτης άνθρωπος που προσπαθεί να επιβληθεί στο περιβάλλον του, καταστρέφοντας την φύση και τα ζωντανά της. Το πάθημα της μάγισσας, είναι η «εκδίκηση» των ζώων, όταν καταπατιέται το δικαίωμα τους στη ζωή και στην αρμονική τους συνύπαρξη με τον άνθρωπο», λέει η συγγραφέας μιλώντας στην Παραμυθόριο.


«Η σοφία της κουκουβάγιας διδάσκει στα παιδιά, ότι μόνο η γνώση θα τα βοηθήσει να βρούνε τρόπους να επιβιώσουν σε έναν κόσμο σαν τον δικό μας. Στο τέλος του παραμυθιού, η καλοσύνη των ζώων και η φιλία, κερδίζουν την καρδιά ακόμη και της πιο κακιάς μάγισσας.», προσθέτει. 
«Γράφω από μικρή και σχεδόν πάντα, το κουβαράκι της ιστορίας ξετυλίγεται μόνο του. Αν και γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, η καταγωγή μου είναι από τη Μάνη, στην οποία ζω κατά διαστήματα. Επηρεασμένη από τις τοπικές λαϊκές παραδόσεις και μαρτυρίες, που μιλάνε για νεράιδες (ξωθιές, όπως τις λένε στη Μάνη),ξωτικά και όντα που βλέπουν μόνο τα μικρά παιδιά, ή όσοι έχουν αγνή καρδιά, ξεκίνησα την ιστορία της μάγισσας.  Όταν δημιουργείς και διασκεδάζεις και ο ίδιος σαν παιδί, τότε η ιστορία είναι πετυχημένη.».
Η Στέλλα Σωτηροπούλου-Γούδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος και ασχολείται με τη συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών παραμυθιών και διηγημάτων.



1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΚΟΡΟΥΛΑ.ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή