Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

«Τα Χριστούγεννα της οξιάς»: Ένα παραμύθι για κάθε εποχή του χρόνου

 


«Γιατί η μεγαλύτερη ομορφιά βγαίνει μέσα από τη χαρά της καρδιάς».

Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

«Τα Χριστούγεννα της οξιάς» είναι ο τίτλος του νέου παιδικού βιβλίου της Ελίνας Χ. Μαρμαρίδου, που μόλις κυκλοφόρησε,  σε μια πολύ προσεγμένη έκδοση,  από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.

Πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι, και όχι μόνο. Μια   ιστορία επίκαιρη για κάθε εποχή του χρόνου, με οικολογική συνείδηση και μηνύματα αγάπης, αφιερωμένη στη Φύση και την προστασία της, την υγεία και ισορροπία, την ελπίδα, την αγάπη, την αλληλοβοήθεια, τη συνεργασία, τη χαρά της καρδιάς, τη χαρά της προσφοράς,   που  καταφέρνει να μας συγκινήσει, μικρούς και μεγάλους και  να μας αφυπνίσει.

Η συγγραφέας πλάθει  μια  τρυφερή ιστορία φαντασίας που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με το περιβάλλον και την προστασία του,  προσεγγίζοντας τα περιβαλλοντικά προβλήματα με τρόπο πρωτότυπο.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας μια νεαρή οξιά που θέλησε να στολιστεί, για να υποδεχτεί τα πρώτα Χριστούγεννα της εφηβείας της και ζήτησε από τον Αη Βασίλη να της στείλει χριστουγεννιάτικα στολίδια και ένα μικρό αστέρι που γλίστρησε από τον ουρανό και βρέθηκε στους πάγους του Βορείου Πόλου. Το αστεράκι αυτό, ο Αη Βασίλης το τύλιξε σε μια κουβέρτα και το ακούμπησε στα κλαδιά της πανέμορφης οξιάς.

Εκτός από την αναγνωστική απόλαυση που προσφέρει η ιστορία της Ελίνας Μαρμαρίδου, αποτελεί και μια υπενθύμιση της ευθύνης που έχουμε όλοι μας για να σεβαστούμε και να προστατέψουμε το πολύτιμο αγαθό της φύσης.

Η ατμοσφαιρική  εικονογράφηση της Βασιλικής Τσανάκη  δίνει πνοή στο ευφάνταστο. κείμενο  και σε κερδίζει με τα εντυπωσιακά της .χρώματα.

Βιογραφικά:

 Η Ελίνα Χ. Μαρμαρίδου γράφει ποίηση και συνήθως έμμετρα παραμύθια. Μεταφράζει η ίδια τον εαυτό της στα γαλλικά. Έχει κάνει τις σπουδές της στο Στρασβούργο και το Παρίσι. Είναι διδάκτωρ μεταφρασιολογίας της Ανώτατης Σχολής Διερμηνέων και Μεταφραστών E.S.I.T. της Νέας Σορβόνης. Είναι επίσης ενεργειακή θεραπεύτρια και δασκάλα Ρέικι. Γράφει τα βιβλία της με διαλογισμό. Στο παρελθόν ήταν μεταφράστρια κυρίως παιδικών, αλλά και άλλων βιβλίων. Έχει μεταφράσει πάνω από 50 για εκδοτικούς οίκους. Έχει παραδώσει σεμινάρια μετάφρασης έμμετρου παραμυθιού και ποίησης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει γαλλικά σε δημοτικά σχολεία.

Έχει γράψει στίχους για παιδικό CD. Έχει εκδώσει 16 ποιητικές συλλογές, από τις οποίες η 1 είναι για παιδιά. Επίσης, 1 ποιητική νουβέλα με χαρακτηριστικά παραμυθιού για μεγάλους και άλλα 4 παιδικά παραμύθια. Το ένα από αυτά έχει γίνει μπεστ σέλερ στην Ελλάδα και κυκλοφορεί σε γαλλική μετάφραση της ίδιας από εκδοτικό οίκο του Βελγίου. Έχει πάρει μέρος σε ανθολογίες παραμυθιού και ποίησης. Έχει βραβευτεί από τον Σύλλογο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος.

Η Βασιλική Τσανάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γραφιστική στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο ΕΑΠ, όπου εστίασε με τη διπλωματική εργασία της στην εικονογράφηση παιδικού βιβλίου και στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αυτή. Έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια ζωγραφικής για παιδιά και κατασκευών με διάφορα υλικά. Δουλεύοντας κάποια χρόνια σε δημοτικά σχολεία και ερχόμενη σε επαφή με τα παιδιά, ξεκίνησε να δημιουργεί παιδικές εικονογραφήσεις και να ταξιδεύει στους μαγικούς κόσμους της φαντασίας των παιδικών βιβλίων.



INFO:

«Τα Χριστούγεννα της οξιάς»

Εκδόσεις: Μαλλιάρης-Παιδεία

https://www.malliaris.gr/%CE%A4%CE%91-%CE%A7%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%93%CE%95%CE%9D%CE%9D%CE%91-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%9F%CE%9E%CE%99%CE%91%CE%A3-978-960-644-121-9

Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου