Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

«Βατραχοπειράγματα»: Ένα παραμύθι που ενισχύει την ενσυναίσθηση στα παιδιά

 


Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

Πολλές φορές τα απλά πειράγματα ενοχλούν και στενοχωρούν τα παιδιά. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς καλούνται να συμβουλεύσουν τα παιδιά τους, ώστε να διαχειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις. Πώς όμως θα το καταφέρουν αυτό; Πώς πρέπει να αντιδρούν τα παιδιά που δέχονται πειράγματα;

Το παραμύθι «Βατραχοπειράγματα», της εκπαιδευτικού Παναγιώτας Στανελούδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iwrite  με εξαιρετική εικογράφηση της Γλυκερίας Σκιαδοπούλου,  μαθαίνει στα παιδιά τον τρόπο.

Ο πειραχτήρης βατραχάκος είναι ένας πολύ ζωηρούλης και ατακτούλης βάτραχος. Του αρέσει πολύ να πειράζει τους άλλους. Το ίδιο έκανε και με ένα μυρμηγκάκι. Πώς όμως κατάφερε το μυρμηγκάκι να τον αντιμετωπίσει και να σταματήσει τα πειράγματα εναντίον του;

«Ως δασκάλα έχω υπάρξει αρκετές φορές μάρτυρας πειραγμάτων μεταξύ των παιδιών. Αρκετά παιδιά, κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής, γίνονται δέκτες πειραγμάτων από συμμαθητές ή μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου. Αντικείμενο ενός πειράγματος μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερο ρούχο, τα γυαλιά οράσεως, το ύψος, το βάρος ή και η καταγωγή. Δυστυχώς όμως, ένα πείραγμα ή όπως συνήθως λένε τα παιδιά «ένα αστείο έκανα», μπορεί να γίνει αιτία για να πληγωθεί ένα παιδί. Για τον λόγο αυτό, εμείς οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς είναι ωφέλιμο να μάθουμε στα παιδιά μας να αντιμετωπίζουν αυτά τα αθώα πειράγματα που τα ενοχλούν, ήδη από την προσχολική ηλικία, οπότε τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν σταθερότητα στους ρόλους και δεν έχει παγιωθεί μια κατάσταση.», σημειώνει η συγγραφέας του παραμυθιού Παναγιώτα Στανελούδη και προσθέτει:

«Ένας ενδεδειγμένος τρόπος, σύμφωνα με έρευνες, για αυτή την ηλικιακή ομάδα, αποτελεί η ενδυνάμωση των παιδιών, που γίνονται δέκτες πειραγμάτων, ή η αποθάρρυνση των παιδιών –πειραχτηριών. Πιο απλά, θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να αντιμετωπίζουν τα αθώα πειράγματα με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και περιπαιχτική διάθεση, διότι η αντιμετώπιση αυτή αποθαρρύνει τη συνέχεια των πειραγμάτων. Ευχής έργο η αλλαγή στάσης των παιδιών που πειράζουν, που δέχονται τα πειράγματα, αλλά και των παιδιών που είναι μάρτυρες αυτών, ώστε να μην αδιαφορούν, αλλά να στηρίζουν ηθικά τα παιδιά- δέκτες πειραγμάτων. Τα «Βατραχοπειράγματα» είναι ένα παραμύθι  βασισμένο σε αυτή την προσέγγιση, που δείχνει μέσω των ηρώων του τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων και συμβάλλει στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης.»

 Ένα παραμύθι που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί ως αφορμή για την έναρξη μια εποικοδομητικής συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα.



Βιογραφικό:

Η Γιώτα Στανελούδη κατάγεται από το Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου. Είναι δασκάλα, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Προφορικού και Γραπτού Λόγου» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς και του μεταπτυχιακού τίτλου «Σπουδές στον Παρευξείνιο χώρο» του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών με ειδίκευση στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Έχει γράψει το παραμύθι «Ο Βασιλιάς Κορονοϊός» που κυκλοφόρησε το 2020.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της:

Email: pstaneloudi@yahoo.gr

FB: Children’s Books by Giota Staneloudi

Instagram: Giota Staneloudi

INFO:

«Βατραχοπειράγματα»

Εκδόσεις iWrite

Ηλικίες : 4 ετών και άνω

https://www.iwrite.gr/bookstore/paidiko-vatraxopeigagmata/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου