Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

«Ο φίλος πολεμιστής»: Το καλύτερο βιβλίο για να κατανοήσουν τα παιδιά το άγχος.




Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας
Το καλύτερο βιβλίο για την εξήγηση του άγχους στα παιδιά γράφτηκε από την ψυχολόγο Karen Young ,  εικονογραφήθηκε από την  Norvile Dovidonyte και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Εκδοτικό Οργανισμό ΛΙΒΑΝΗ με τίτλο : «Ο φίλος πολεμιστής».
Το βιβλίο  βοηθά τα παιδιά  να κατανοήσουν τον τρόπο που εκδηλώνεται το άγχος και να µάθουν πώς να το αντιµετωπίζουν στην καθηµερινότητά τους. Δεν είναι μόνο ένα χρήσιμο βιβλίο για παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες,  γιατί δίνει στους γονείς τα εργαλεία για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν το άγχος.


Τα παιδιά µπορούν να κάνουν εκπληκτικά πράγµατα όταν έχουν τις σωστές πληροφορίες. Με τη σωστή υποστήριξη μπορούν να ενδυναμωθούν με τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να διαχειριστούν το άγχος και να προχωρήσουν με θάρρος και ανθεκτικότητα.
Η αντιμετώπιση ζητημάτων  νωρίς,  όπως το άγχος  στη ζωή ενός παιδιού,  μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής.
Το βιβλίο μιλά για το πώς το άγχος σχηματίζεται σε ένα (υπέροχο) σημείο του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, γιατί μοιάζει με αμύγδαλο και λειτουργεί προστατευτικά κάθε φορά που νομίζει ότι υπάρχει ένας κίνδυνος. «Είναι κάτι σαν τον προσωπικό σου γενναίο πολεμιστή και βρίσκεται πάντα εκεί για να σε προστατεύει. Αυτό που θέλει είναι να είσαι ασφαλής», γράφει η συγγραφέας.

Τα παιδιά καλούνται στη συνέχεια να δώσουν στη δική τους αμυγδαλή ένα όνομα, ενθαρρύνοντας τα να διαχειριστούν τα  συναισθήματα  τους. Μέσα από τις «χαλαρωτικές»   εικόνες της  Norvile Dovidonyte, η συγγραφέας  εξηγεί τι συμβαίνει σ το σώμα μας ενώ βιώνει άγχος:  ζαλάδα, δύσπνοια, ταχυκαρδία, υπερβολικά συναισθήματα, εφίδρωση και άλλα.  Στη συνέχεια υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για να βοηθήσουν τα παιδιά να είναι το αφεντικό του μυαλού τους, όπως οι αργές, βαθειές ανάσες και οι ενθαρρυντικές σκέψεις,
«Να θυμάσαι πως το να έχεις άγχος είναι ένα σημάδι ότι θα κάνεις κάτι πραγματικά σπουδαίο», λέει η συγγραφέας, εξηγώντας γιατί το  άγχος μπορεί να είναι δημιουργικό.

Η Karen ξεκίνησε την καριέρα της ως ψυχολόγος. Είναι η δημιουργός της ιστοσελίδας heysigmund.com, που συνδυάζει την επιστήμη της ψυχολογίας με την τέχνη της ζωής. Έχει πτυχίο στην ψυχολογία και master στη μορφολογική θεραπεία. Ζει στην Αυστραλία με τον σύζυγό της και τα παιδιά τους.
Η Norvile Dovidonyte αποφοίτησε από καλλιτεχνική σχολή στη Λιθουανία. Από μικρή ηλικία τη γοήτευαν τα παιδικά βιβλία, ιδιαίτερα αυτά με πρωτότυπη εικονογράφηση.
Μπορείτε να βρείτε έργα της στο www.novile.com.
INFO:
Για παιδιά 5-10 και γονείς κάθε ηλικίας!
http://www.livanis.gr/O-filos-polemisths_p-3166594.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου