Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

«Με λένε Νίνα»: Μια αληθινή, συγκινητική γατοϊστορία από την πολυβραβευμένη συγγραφέα Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου

 


Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

«…και οι γάτοι έχουν τις στενοχώριες τους. Δεν είμαστε μονάχα για παιχνίδια και γουργουρητά»

Ένα γοητευτικό και απίθανα διασκεδαστικό βιβλίο  που τονώνει  τη φαντασία των παιδιών και των μεγάλων και  εξιστορεί  τα καμώματα μιας σπιτωμένης γάτας που αναρωτιέται αν είναι γνήσια γάτα ή αν έχει μεταλλαχθεί σε άνθρωπο, αποτελεί το παιδικό μυθιστόρημα της πολυδιαβασμένης και πολυβραβευμένης συγγραφέως Γιόλας  Δαμιανού Παπαδοπούλου, «Με λένε Νίνα» που κυκλοφορεί από τις ποιοτικές εκδόσεις «Τελεία» με εξαιρετική εικονογράφηση από την  Tanja Stephani

Το βιβλίο:

Η Νίνα είναι ένα μικρό κακοποιημένο αδέσποτο γατί που η τύχη την έφερε στην πόρτα  ενός σπιτιού  κι απ' τα αλώνια βρέθηκε στα σαλόνια. Μεγαλώνει κι εκπαιδεύεται πλάι στους θετούς γονείς της. Δε γνωρίζει τίποτα από τον κόσμο των γάτων. Οι αδέσποτοι γάτοι την αποστρέφονται γιατί κάνει λένε ανθρώπινη ζωή και ότι δεν ανήκει στη φάρα τους. Την προκαλούν ωστόσο να κάνει μαζί τους ένα ολονύχτιο ταξίδι στο κοινόβιο των γάτων. Για τη Νίνα είναι θέμα τιμής να αποδείξει πως είναι γνήσια γάτα και δεν έχει μεταλλαχθεί σε άνθρωπο έτσι ξεκινά το ολονύχτιο ταξίδι στον κόσμο των γάτων που θα την βάλει σε πολλές περιπέτειες. «Είμαι γνήσια γάτα που έμαθα να ζω κοντά στον άνθρωπο και να ανταποδίδω την αγάπη που παίρνω»

Ένα παλιό ρητό λέει, αυτοί που σκέφτονται ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή δεν κοίταξαν ποτέ ένα ζώο στα μάτια!  Ακούστε τι έχει να μας πει και η πανέξυπνη γάτα,  η Νίνα:

"Μερικοί άνθρωποι νομίζουν πως εμείς τα ζώα δεν έχουμε κουκούτσι μυαλό! Έχουν την εντύπωση πως δεν έχουμε αισθήματα, δεν πονούμε, δε φοβόμαστε και μας φέρονται απάνθρωπα. Όμως φίλοι μου είναι βαθιά νυχτωμένοι. Και μυαλό έχουμε και ευαισθησίες. Μόνο η μιλιά μας λείπει. Αλλά και τι μ' αυτό; Έχουμε δικό μας τρόπο επικοινωνίας να εκφράζουμε αυτά που σκεφτόμαστε κι αυτά που μας δίνουν χαρά! Αν αμφιβάλλετε, διαβάστε την ιστορία που θα σας διηγηθώ. Είναι πέρα για πέρα αληθινή.»



                              Μικρό ανάγνωσμα που θίγει μεγάλα ζητήματα

«Αυτό το μικρό ανάγνωσμα, που το λέμε παιδικό, καταφέρνει να θίξει θέματα μεγάλα όπως, η βία, η φιλοζωία, η διαφορετικότητα, η απώλεια, η υιοθεσία, η αίσθηση της ασφάλειας στην καθημερινότητά μας, οι προτεραιότητες στη ζωή, η αγάπη, η ενσυναίσθηση και η συμπερίληψη με τρόπο που τα παιδιά θα αγαπήσουν και θα κάνει τους μεγάλους να σκεφτούν πως τελικά ίσως να μην είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται μόνο σε παιδιά.», γράφει για το βιβλίο η Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη. (https://www.must.com.cy/gr/blogs/androniki-lasithiotaki/1-me-lene-nina-mia-bathia-sygkinitiki-gatoistoria-tis-polydiabasmenis-kyprias-syggrafeos-giolas-damianoy-papadopoyloy?fbclid=IwAR3e_nxJ05cGlUjMgg0ivrTHsUCOJuAd8hSqKKDJBSanL-x_tEEX96U3lPM)

Βιογραφικό:

Η Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Έζησε πολλά χρόνια στο Κογκό και τη Νιγηρία. Σπούδασε Δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά και εφημερίδες της Κύπρου σε Χρονογραφήματα, Πολιτιστικά και έρευνα.

Έχει γράψει μυθιστορήματα και διηγήματα για ενήλικες και παιδιά ενώ για το συγγραφικό της έργο έχει αποσπάσει κρατικά βραβεία και πολλές άλλες διακρίσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη.



Info:

«Με λένε Νίνα»

Συγγραφέας: Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου

Εικονογράφηση: Tanja Stephani

Εκδόσεις: Τελεία

https://www.teleiabooks.gr/book/me-lene-nina/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου