Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Ο μαγικός κόσμος του Καραγκιόζη εμπνέει το Παιδικό Εργαστήρι της Ελένης Πεχλιβάνη.

 


Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

Με εντυπωσιακές φιγούρες και  σκηνικά  τα παιδιά από το Μικρό Εργαστήρι της θρακιώτισσας εικαστικού , Ελένης Πεχλιβάνη,  παίρνουν μέρος στο 2ο  Φεστιβάλ Σύγχρονου  Θέατρου Σκιών «Που πας βρε Καραγκιόζη», η  πρώτη φάση του οποίου  (17-19 Μαρτίου 2023) φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο  Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια) και η  δεύτερη φάση του  (7-9 Απριλίου 2023) φιλοξενείται στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Οι λιλιπούτειοι καλλιτέχνες του Μικρού Εργαστηρίου,  ηλικίας  από 8 έως 11 χρονών, με την καθοδήγηση της Ελένης Πεχλιβάνη  δημιούργησαν μικρά έργα τέχνης χρησιμοποιώντας μαύρο χαρτόνι, λαδοπαστέλ, κολλάζ και ακρυλικά. Ο Καραγκιόζης, ο Νιόνιος (Σιορ Διονύσης),ο Μορφονιός, ο Μπαρμπαγιώργος, ο Χατζιαβάτης,η  φιγούρα φιδιού,ο  Εβράιος Σολομων και η Χαϊριέ Χανούμ(Βεζυροπούλα), όλοι οι αγαπημένοι  ήρωες του Θεάτρου Σκιών ζωντανεύουν μέσα τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών.



Εικαστική Έκθεση «Από την Ανατολή στη Δύση»

Η Ελένη Πεχλιβάνη και η ομάδα των μαθητών της συμμετέχει στη δράση του φεστιβάλ- εικαστική έκθεση «Στον μπερντέ: Ο Καραγκιόζης ως διαχρονικό εικαστικό παραμύθι»

Μια αναπάντεχη συνάντηση με αντικείμενο τον Καραγκιόζη που φέρνει κοντά σκιοπαίκτες αλλά και εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι, καθένας με τη δική του ματιά, αφηγούνται μέσα από τα έργα τους παλίμψηστες αυτοσχέδιες ιστορίες θεάτρου σκιών και ηρώων της διπλανής πόρτας. φιγούρες, σκηνικά, ομαδικές συνθέσεις αλλά και μικρές τρισδιάστατες κατασκευές-αναφορά στον κόσμο του Καραγκιόζη, θεατρικά εξαρτήματα, μικρογλυπτά θα απαρτίζουν τη φετινή έκθεση.

Το Παιδικό Εργαστήρι

Στο μικρό εργαστήρι της Ελένης Πεχλιβάνη πραγματοποιούνται μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, και κατασκευές από πηλό και άλλα υλικά σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.

Με τη χρήση προτζέκτορα αναλύονται  έργα διαφόρων καλλιτεχνών και τα παιδιά εμπνέονται  από αυτά.

Επίσης, διδάσκεται  και η ιδιαίτερα διασκεδαστική δραστηριότητα για τα παιδιά, με οφέλη για τη δημιουργικότητα τους, την τεχνική “Stop-motion animation” (Ταινίες μικρού μήκους).

Η ταινία animation,  «Οι μαγικοί κύκλοι της Γιαγιόι Κουσάμα»,  που δημιούργησε η ζωγράφος  σε συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριές του παιδικού εργαστηρίου της. κατέκτησε την 1η θέση στον  3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιδί & Κινηματογράφος».  (1Ο βραβείο σκηνοθεσίας)

(https://www.youtube.com/watch?v=aOLd165fxLE)

Σκοπός όλων των μαθημάτων είναι να καλλιεργηθεί με δημιουργικό τρόπο η φαντασία των παιδιών, η εικαστική σκέψη, η αντίληψη, η συνεργασία και η ανάπτυξη δεξιοτήτων.

(https://epehli.gr/web/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9/)



INFO:

 2ο  Φεστιβάλ Σύγχρονου  Θέατρου Σκιών «Που πας βρε Καραγκιόζη»

17 - 19 Μαρτίου 2023

Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023,ώρα 18:00

Πολιτιστικό Κέντρο Romantzo

7 - 9  Απριλίου 2023, Σεράφειο

Διοργάνωση: Kroma

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Iris Kritikou 

Με την αιγίδα και την υποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

www.poupasvrekaragiozi.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου