Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

«Το ημερολόγιο της μικρής κηπουρού» : Ένα τρυφερό βιβλίο για τον μυστικό κόσμο των φυτών

 


Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

«Όσοι καταφέρνουν να αγγίξουν την ψυχή των φυτών, τ΄ αγαπάνε παντοτινά»

Ένα βιβλίο που σε κάνει να αγαπήσεις τα φυτά με μια λογοτεχνική ματιά, είναι το νέο βιβλίο της συγγραφέως Δομνίκης Καράντζιου, «Το ημερολόγιο της μικρής κηπουρού»    που κυκλοφορεί από τις εξαιρετικές περιφερειακές εκδόσεις « Οξύνοια».

Με την ιστορία της μαργαρίτας Μαργαρώς και την κακοποίησή της μαθαίνεις για τη μεγάλη οικογένεια των Σύνθετων, ενώ με το μαύρο σερφίνι μαθαίνεις πως υπάρχουν μαύρα λουλούδια και πως τα φυτά «κλαίνε», φαινόμενο της διαπνοής.



 Με τον παππού-Θυμάρη και τα εγγονάκια του μαθαίνεις για τα φρύγανα και με το αιώνιουμ και τη λιβελούλα για τα παχύφυτα και τους κάκτους. Η Βαλεντίνα, αναγραμματισμός της Λεβαντίνας, και ο Δενδρολιβάνης σου φέρνουν τη μοσχοβολιά των αρωματικών φυτών και η συμμορία των φίκων σε ταξιδεύει στη φωτοσύνθεση και την αναπνοή. Κι όχι μόνο αυτά!




 



 Στις σελίδες του βιβλίου μαθαίνεις για τη βλάστηση του σπόρου, για τα αναρριχητικά και έρποντα φυτά, για τους ηλίανθους και τον φωτοτροπισμό, για τον χειμερινό λήθαργο, για τα βολβώδη φυτά κι άλλα πολλά.

Κι όλα αυτά δοσμένα μέσα από 82 σελίδες έγχρωμες, με έναν τρόπο απλό και κατανοητό, με τη συγγραφέα να παίζει ανάμεσα στη γνώση και το χιούμορ, την ευρηματικότητα και τα συναισθήματα. Η εικονογράφηση είναι της ίδιας της συγγραφέως, με την πινελιά της να αναδεικνύει με λιτές και ισορροπημένες εικόνες την αγάπη της για τα φυτά. 



Η υπόθεση:

 Το Φροσάκι έχει γενέθλια και παίρνει δυο δώρα ξεχωριστά, ένα ημερολόγιο από την κολλητή της, τη Γραμματούλα, και ένα μικρό θερμοκήπιο από τους γονείς της. Η χαρά της είναι απερίγραπτη. Μόλις η Γραμματούλα επισκέπτεται το θερμοκήπιο αντιλαμβάνεται πως έχει το χάρισμα να ακούει τα λόγια των φυτών, τα οποία της εκμυστηρεύονται μυστικά και ιστορίες.

Ο μόνος τρόπος να τις μάθει και το Φροσάκι είναι να αντιγράψει στο ημερολόγιό της τις σημειώσεις της Γραμματούλας. Όμως το Φροσάκι θέλει να αποκτήσει γνώσεις κι έτσι από την άνοιξη στο καλοκαίρι κι από το φθινόπωρο στον χειμώνα και τα Χριστούγεννα το Φροσάκι ψάχνει και μαθαίνει για τα φυτά, εμπνέεται και γράφει ποιήματα, συνθέτει χαϊμπούν.



 Μέχρι που έρχεται η Πρωτοχρονιά για να γίνει μια σημαντική αποκάλυψη, που θα επιβεβαιώσει τις υποψίες που όλο το χρόνο είχε το Φροσάκι. Όπως κι αν έχουν όμως τα πράγματα, οι δυο φίλες παραμένουν αγαπημένες, γιατί και για τις δύο η φιλία που τις δένει είναι το πιο σημαντικό από όλα!

Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών, αλλά και σε μεγάλους που δελεάζονται από τον μαγικό ρεαλισμό. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύνοια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο έχει ηρωίδες δυο πρόσωπα υπαρκτά, που ασχολούνται επαγγελματικά με τα φυτά, την Έφη Παπαδοπούλου στην Κατερίνη και τη Γραμματούλα Κόκκινου στη Μηχανιώνα.

Βιογραφικό:



Η Δομνίκη Καράντζιου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Είναι πτυχιούχος του Γεωπονικού Τμήματος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Α.Π.Θ.   και   κάτοχος   μεταπτυχιακού   τίτλου   σπουδών   στη   Γενετική-Βελτίωση   και Φυσιολογία   Φυτών.   Εργάζεται   στην   Περιφερειακή   Ενότητα   Πιερίας   κι   έχει   δύο παιδιά. Έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το βιβλίο "Ο κάβουρας και το στρατιωτάκι" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη(2018). Η   νουβέλα      γλάρος   Νάθαν,   ο   Σφυριχτής"   διακρίθηκε   με   έπαινο   από   την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2015 και κυκλοφόρησε σε αυτοέκδοση το 2016.  Επιμελείται   και   παρουσιάζει   από   το   2012   την   παιδική   ραδιοφωνική   εκπομπή "Πολύχρωμο Αερόστατο

INFO:

«Το ημερολόγιο της μικρής κηπουρού»   

Εκδόσεις Οξύνοια

Μπιζανίου 17α, Τ.Κ. 60 133 Κατερίνη

Τηλ. 23510 79653

ekdosisoxinia@yahoo.com

https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BA%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%9F%CE%BE%CF%8D%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B1-103831568490406/

https://www.somanybooks.gr/book/to-imerologio-tis-mikris-kipourou/261707

Κυκλοφορεί  διαδικτυακά.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου