Κυριακή 23 Μαΐου 2021

"Οι αληθινές ιστορίες του Φραντς": Ένα παραμύθι για τον υπέροχο κόσμο της μουσικής

 


Του Βασίλη Κάργα

Αληθινές ιστορίες από έναν κόσµο υπέροχο, τον κόσµο της µουσικής, αφηγείται ο Φραντς, το αρκουδάκι, που πρωταγωνιστεί στο βιβλίο της εκπαιδευτικού, Μαρίας Βουτσαδάκη, “Οι αληθινές ιστορίες του Φραντς”, που κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο ΛΙΒΑΝΗ με υπέροχη εικογράφηση της Μαρίας Χρυσοχοϊδου.

Όλα ξεκίνησαν µια κρύα µέρα του χειµώνα στην πόλη της μουσικής, το παραμυθένιο Σάλτσµπουργκ, όταν η Μαρία και ο Γιώργος επισκέφτηκαν ένα κατάστηµα µε παιχνίδια.

Έψαχναν ένα δώρο για το µωρό τους. Ο Φραντς, ένα γλυκούλι αρκουδάκι, µπαίνει στη βαλίτσα, ταξιδεύει από την Αυστρία στην Ελλάδα και µας µιλάει για τους συνθέτες, τον Βιβάλντι , τον Μοτσαρτ, τον Μπετόβεν , τον Μπράμς τον Τσαικόφσκι και τη µουσική τους.

Όλα όσα αφηγείται ο Φραντς είναι αληθινά.

Οι αληθινές ιστορίες του Φραντς γράφτηκαν για παιδιά αλλά και για όσους αισθάνονται παιδιά, για να μας ταξιδέψουν στον υπέροχο κόσμο των ανθρώπων της μουσικής. Η αφορμή για αυτό το βιβλιο ήταν οι μαθητές μου και το γλυκούλι λούτρινο πλασματάκι που ζωντάνευε κάθε φορά που το φορούσα στο χέρι μου. Ο ήρωας του βιβλίου ο Φραντς έκανε καλύτερο μάθημα από μενα στο σχολείο. Τα παιδιά κάθονταν ήσυχα και κρέμονταν από τα χείλη του όταν τους μιλούσε για τους συνθέτες . Ξεκίνησα να γράφω γιατι συνειδητοποίησα από τις ερωτήσεις που μου έκαναν, πάντα με την αθωότητα και το χαμόγελο τους, ότι ήταν πολύ μπερδεμένα. Με άλλα λόγια στο παιδικό μυαλό ήταν εξίσου πιθανό να συναντήσω εγώ τον Μότσαρτ στα στενάκια του Σαλτσμπουργκ όσο και το να πιει μπύρες ο Μπετόβεν μαζι με τον Τσαικόφσκι ακούγοντας τον Μπραμς να παίζει πιάνο σε μια ταβέρνα του Αμβουργου. Εκπληκτα άκουγαν τον Φραντς να τους λεει ότι ο Μότσαρτ δεν ειχε μαρκαδόρους για να ζωγραφίζει, ο Μπετοβεν έπρεπε να ταξιδέψει μερες ολόκληρες για να πάει στη Βιεννη επειδη τότε υπήρχαν μόνο αλογα και όχι αεροπλάνα. και ότι ο Βιβάλντι δεν φορούσε αθλητικά παπούτσια όταν έτρεχε στις γέφυρες της Βενετίας.” λέει μιλώντας στην Παραμυθόριο η συγγραφέας του εξαιρετικού βιβλίου Μαρία Βουτσαδάκη και προσθέτει:

Στόχος μου ήταν να εξηγήσω με αυτό το βιβλίο όχι μόνο στους μαθητές μου, αλλά και στα υπόλοιπα παιδιά το τι συνέβαινε στον κόσμο εκείνη την εποχή. Τα παιδιά δεν χρειάζονται χρονολογίες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήνουμε με την ψευδή εντύπωση ότι όλοι αυτοί οι συνθέτες έζησαν ταυτόχρονα, κάποτε, χαμένοι στο παρελθόν. Ολο αυτό το υποστήριξε και η εικονογράφος που ζωντάνεψε το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα της εποχής. Ζωγράφισε με το χέρι και όχι με τον υπολογιστή , συζητώντας μαζί μου τις λεπτομέρειες για τα κτίρια , τα ρούχα ,τα μουσικά όργανα, τον κόσμο που άλλαζε καθώς προχωρούσαμε μαζί ανάμεσα στους αιώνες. Η μεγαλύτερη μου ικανοποίηση θα είναι να μου πει κάποιος ότι το βιβλίο μου ηταν η αφορμή να περάσει χρόνο αγκαλιά με το παιδί του, να διαβάσουν μαζί , να ψάξουν και να αγαπήσουν ακόμη πεισσότερο τη μουσική και τους ανθρώπους της.”

Βιογραφικό:


Η Μαρία Βουτσαδάκη καταγεται από τα Χανια της Κρήτης αλλά γεννηθηκε στην Αθηνα. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού , σπούδασε στο ωδείο Αμπελοκήπων παίρνοντας πτυχίο πιάνου (1992) και ειδικό πτυχίο αρμονίας (1996). Εχει διδάξει μουσική σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και ΙΕΚ στο τμήμα προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Ως μέλος της χορωδίας εκπαιδευτικών μουσικής «
Choremus» έχει πάρει μέρος σε πολλές συναυλίες και ατομικά έχει εμφανιστεί τραγουδώντας και παίζοντας πιάνο σε μουσικές σκηνές της αθήνας. Από το 2002 μέχρι σήμερα διδάσκει μουσική στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όταν δεν είναι στο σχολείο, παίζει πιάνο, τραγουδάει, γράφει τη δική της µουσική και τόλµησε να γράψει τις “Αληθινές ιστορίες του Φραντς” που είναι το πρώτο της παραμύθι.Αγαπά το µοβ χρώµα, τον καφέ, τις σοκολάτες και τις βόλτες κοντά στη θάλασσα.

INFO:

Οι αληθινές ιστορίες του Φραντς

Συγγραφέας: Μαρία Βουτσαδάκη

Εικονογράφος: Μαρία Χρυσοχοϊδου

Εκδοτικός Οίκος: ΛΙΒΑΝΗ

http://www.livanis.gr/Oi-alhthines-istories_p-3201786.aspx

https://www.facebook.com/www.livanis.gr/videos/2977229502600625






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου