Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

13 παραμύθια μέχρι τα Χριστούγεννα...

 


Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

Οι καλικάντζαροι , πλάσματα της λαϊκής φαντασίας, που βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια, διότι είναι άτακτοι και τους αρέσουν τα παιχνίδια, είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα των συγγραφέων παιδικών βιβλίων.

Όλη η ιστορία των παρεξηγηµένων καλικαντζαραίων µέσα από τα µάτια δύο µικρών παιδιών, αποτυπώνεται στη σελίδες του νέου παραμυθιού του Αριστείδη Δάγλα, «Ο αφηρημένος καλικάντζαρος», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Εκδοτικό Οίκο ΛΙΒΑΝΗ.

Ο συγγραφέας δημιούργησε έναν διαφορετικό καλικάντζαρο από τους γνωστούς που αρέσκονται στις ζαβολιές και στις σκανταλιές  και …διαλύει όλες τις παρεξηγήσεις. Ο καλικάντζαρος της πρωτότυπης ιστορίας είναι πολύ αφηρημένος , ξέχασε να επιστρέψει στα έγκατα της γης όταν  τέλειωσαν οι γιορτές  κι εγκλωβίστηκε στον κόσμο των ανθρώπων.  Ευτυχώς όμως δύο μικρά παιδιά με τη συνεργασία  του παππού και της γιαγιάς τους, που είχε πριν από πολλά χρόνια μια αξέχαστη συνάντηση με τον αφηρημένο καλικάντζαρο,  το βοηθούν να ξαναγυρίσει στα έγκατα της γης.

«Είναι μια ιστορία απ την ελληνική παράδοση της γιορτινής  υπαίθρου, με αναφορές στις αξίες της αλληλεγγύης, της αγάπης και της αποδοχής χωρίς όρους και προαπαιτούμενα. Η ανάγκη των ενηλίκων, να στραφούμε στο καταφύγιο των παιδικών μας χρόνων, είναι ειδικά φέτος μεγαλύτερη. Εκεί όπου κανένας δεν διαταράσσει την ψυχική  μας ισορροπία με φρουρούς τις αξέχαστες γιαγιάδες και τους παππούδες μας», λέει ο συγγραφέας για το νέο του παραμύθι.

Από το οπισθόφυλλο:

«Εσύ είσαι λοιπόν ο αφηρηµένος καλικάντζαρος!» αναφώνησε η γιαγιά, αντικρίζοντας εκείνα τα γνώριµα µάτια που δε θα τα ξεχνούσε όσα χρόνια και να περνούσανε.

INFO:

Ο αφηρηµένος καλικάντζαρος

Συγγραφέας: Αριστείδης Δάγλας

🎨 Εικονογράφηση: Παναγιώτης Τσαούσης

Εκδότης: ΛΙΒΑΝΗΣ

http://www.livanis.gr/O-afhrhmenos-kalikan_p-3191084.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου